Není celer jako celer

Celer patří vedle mrkve, petržele či například červené řepy mezi kořenovou zeleninu. Společně s mrkví a petrželí tvoří zeleninový základ pro přípravu vývarů. Existuje více druhů celeru, z nichž používáme dva druhy: celer bulvový a řapíkatý. Z bulvového celeru využíváme jeho kořenovou část a někdy i jeho nať. U řapíkatého celeru využíváme listy neboli řapíky.

Původ celeru sahá až do dávnověku. Znali ho již staří Egypťané. Také Homér z antického Řecka se o celeru zmiňuje ve svých básních. Ve starém Řecku a Římě byl považován za symbol smutku. Do zbylé Evropy zavítal až po třicetileté válce a na území Čech se začal pěstovat až ve druhé polovině 19. století.

Celerová polévka s tymiánemCelerová polévka s tymiánem je velmi jednoduchá na přípravu, ale i tak roztančí chuťové pohárky i náročnějším gurmánům.

Celer a jeho zdravé účinky

V celeru je obsaženo velké množství minerálů, zejména sodík, hořčík či železo. Vitamíny jsou zde rovněž zastoupeny v podobě vitamínu C a vitamínů skupiny B. Dále je zdrojem bílkovin, vlákniny a dalších potřebných látek. Zajímavostí je, že celer obsahuje bohaté množství přírodní soli, která se oproti té kuchyňské vyznačuje mnohem menší škodlivostí – ba naopak.

Specifická chuť celeru je zapříčiněna přítomností éterického oleje. Pití celerové šťávy pomáhá při střízlivění po nadměrném požití alkoholu. Celer pak napomáhá také správné činnosti ledvin, metabolismu nebo při poruchách spánku. Je známo, že celer podporuje činnost pohlavních žláz, působí tedy jako přírodní afrodisiakum.

Bulvový versus řapíkatý – který je v kuchyni jedničkou?

Bulvový celer - jeho kořenovou část, využíváme především jako základ pro přípravu vývarů, dále i jako hlavní ingredienci do polévky, pod maso při pečení a také do salátů či jako přílohu v podobě kaše či pyré. Bulvový celer vyniká svou aromatickou vůní, proto splní perfektně svou úlohu tam, kde je takovéto vůně a chuti třeba.

Celer je v polévce jako doma. Kromě vývaru a dalších nejrůznějších polévek z něho připravovaných stojí za to uvařit si celerový krém s tymiánem ozdobený osmaženou slaninou. Od polévek jdeme rovnou na saláty. Že patří celer do velmi oblíbeného salátu coleslaw, není zapotřebí dlouze popisovat. Coleslaw ale není jen jeden, varianta salátu sypaného parmazánem nám přišla více než zajímavá, proto vám ji vřele doporučujeme. Máte-li opravdu rádi saláty a sýry, potěšíme vás dvojnásob. Zkuste také poněkud netradiční celerový salát s nivou, jablky a ořechy. Zvláštní kombinace, že? Výsledek ale zajisté sklidí u vašeho stolu úspěch.

Kuřecí salát s avokádemTento netradiční kuřecí salát s avokádem se může stát skvělým zpestřením vaší domácí párty. Avokádo s citronovou šťávou je nerozlučná dvojka, řapíkatý celer dodá svěžest a opečená ciabatta to všechno skvěle doplní.

Hlavní chody v podání celeru vás rovněž jistě nezklamou. Pro začátek byste mohli zkusit přípravu celerového nákypu. Pokud byste v něm postrádali maso, můžete jej proložit plátky slaniny. Na řadu přicházejí celerové lívance s bramborovou kaší. V případě, že celeru stále nebudete mít dost, přidáním celeru do vařených brambor a následným rozmačkáním připravíte celerovou kaši.

Co se týče řapíkatého celeru, ten oproti bulvovému získává stále více na popularitě. Jeho křehkost a výrazně aromatická chuť přinesou do každého pokrmu nevšední svěžest. Hodí se tedy všude tam, kde chcete dodat pokrmu trochu té svěžesti a doplnit chutě o příjemnou vůni.

Řapíkatý celer nezůstává pozadu ani v rozmanitosti jeho použití. Zdeněk Pohlreich by vám s jistotou naservíroval kuře v polévce, tedy polévku s kuřecím masem a zeleninou, kde i řapíkatý celer má své místo. Svou roli získal řapíkatý celer i v kuřecím salátu s avokádem, který je nejlepší podávat společně s opečenou ciabattou. Vybrali jsme pro vás ještě jeden recept, který zastupuje hlavní chody a který je opět od našeho šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Jedná se o italskou specialitu – penne s ragú z vepřových žeber, kde mimo jiné naleznete chuť rajčat, provensálských bylinek či červeného vína. Celé dílo posypete parmazánem a máte vyhráno.