Bylinky oznamují příchod jara

Bez bylinek si nedokážu vaření vůbec představit. A právě i to je jeden z důvodů, proč se vždy tak těším na jaro. Stejně tak by to měl mít každý kuchař. Správné bylinky a jejich kombinace oživí každý pokrm, který tak nabere úplně jiný rozměr. Mimo to velmi prospívají našemu zdraví. V Albertu je pořídíte nejčastěji v květináči, což je nejlepší možný způsob mít je vždy k dispozici čerstvé. Není problém zakoupené bylinky třeba přesadit na zahrádku. Můžete je ale nechat v květináči u okna, a mít je tak ihned po ruce. Přesně tak to dělám já. Které bylinky byste si určitě neměli nechat ujít?

V první řadě určitě bazalku, která patří mezi moje oblíbené bylinky. Bazalka nesnese chlad, proto dejte pozor, abyste ji umístili na teplejší místo, tedy ideálně doma na okně, případně na zahrádce ve skleníku. Při použití ji nikdy nevařte, vždy ji přidávejte až ke konci přípravy pokrmu. Největší použití dosahuje zejména v italské kuchyni, které jsem fanouškem. Kromě nejznámějšího pesta alla genovese ji můžete najít ve všech možných receptech na těstoviny a také v salátech. Příkladem mohou být třeba rigatoni s bazalkovým pestem.

Zelené kořeníBylinky jsou zeleným kořením v kuchyni. Do každého jídla přinesou svěžest, čerstvost a také skvělou chuť.

Další je určitě rozmarýn, který rovněž spadá do středomořské kuchyně, jelikož se v těchto místech vyskytuje i volně v přírodě. Rozmarýn patří i do směsi provensálských bylinek, která vznikla ve stejnojmenné francouzské provincii. Rozmarýnem se nejčastěji dochucuje maso a omáčky. Není proto překvapení, že jej mám i při grilování vždy po ruce. Až budete grilovat pstruha se zeleninou, vzpomeňte si na mě.
 

V kuchyni se neobejdu ani bez petrželky, která se hodí zejména do polévek, salátů, bramborových pokrmů a také velice často k rybám. Někteří používají petrželku i na ozdobu při servírování pokrmů. Já ji používám všude, kam chci přidat trochu svěžesti a energie. Bez ní si nedokážu představit svůj oblíbený recept na vejce mimóza.

Dále bych se rád zmínil o majoránce a meduňce, ke které když přidáte ještě zmíněnou petrželku, vytvoříte tzv. bouquet garni, kterým se po namočení do oleje nejčastěji potírají ryby při grilování. A to je pak vůně.

K dostání je i čerstvý koriandr používaný nejčastěji v asijských kuchyních, dále máta, která se kromě jídla hodí i při přípravě teplých i studených nápojů (i alko), tymián hodící se všude tam, kde chcete pokrm sympaticky provonět a například pažitku, která je vhodná jak na zdobení pokrmů, tak jen na chleba s máslem.

Ještě jedna malá rada. Při krájení a sekání bylinek se je nesnažte rozsekat úplně na kaši. Nechte klidně větší kousky, ať si do nich můžete kousnout, a poznat tak jejich dokonalou chuť.

Farmářské (bio) potraviny, které by vám neměly v lednici chybět

Velmi proslulou záležitostí na našem území je český česnek, který si nemůžu vynachválit. Oproti dováženým druhům je ten náš opravdu „česnekový“. Pokud vám někdy vadí příliš silné aroma, česnek rozklepněte a vyjměte z něj vnitřní klíček. Nebude pak tak silný.  Dobrý česnek si zaslouží také dobrý recept, proto doporučuji například králíka na česneku se špenátem a s pěti bramborovými.

Bylinková pomazánkaPažitka dodá pomazánce skvělou jarní chuť a cibulovou pikantnost. Už jste vyzkoušeli?

Jako další farmářské produkty bych vám rád představil a doporučil například křepelčí vajíčka, která skvěle ozdobí například teplý salát s panchettou a rajčaty, dále slepičí vejce, nejrůznější domácí jogurty a také bio zeleninu. Březen je měsíc zeleniny. V Albertu najdete hlavně bio řepu, z které připravíte ideální předkrm carpaccio, dále bio mrkev, která si pohraje s vašimi chuťovými buňkami v zajímavém mrkvovém salátu, a například i bio cibule, ze které vykouzlíte francouzskou cibulačku. Osobně tyto produkty doporučuji alespoň pro jednou vyzkoušet, abyste poznali rozdíl oproti běžným potravinám.

Maso můžu vždycky

V březnu najdete v Albertu skvělé čerstvé maso. Osobně doporučuji hlavně maso řady Premium, mezi něž patří například hovězí zadní baby beef, které se výborně hodí například jako steak, nebo telecí medailonky.
Z takovýchto kousků vytvoříte michelinské pokrmy.

Pokud jde o kuřecí maso, doporučuji koupit celé kuře, a následně jej naporcovat. Ve finále vás to vyjde mnohem levněji a navíc máte více možností, co se týče přípravy pokrmů. Z prsou můžete udělat steaky i řízky, stehna můžete vykostit a použít obdobně nebo je necháte vcelku a například je upečete či z nich uvaříte třeba kuře na paprice, z odřezků připravíte nějakou směs nebo třeba rizoto a z kostí a křídel uvaříte skvělý vývar.

Výhodné je také koupit vepřovou plec a také kýtu vcelku. Máte pak možnost péct maso vcelku, nakrájet ho na plátky či ze zbylých odřezků připravit nějakou masovou směs.

Při nakupování surovin se přemýšlet opravdu vyplatí. Pocítíte to nejen vy ve vaší kuchyni, ale také vaše peněženka.