Co jsou to bioprodukty a biopotraviny?

Kolem biopotravin se točí spousta mylných informací, které mohou konečného zákazníka zmást či dokonce odradit od koupě některého z produktů. Rozhodli jsme se tedy nabídnout vám užitečné informace, díky nimž si můžete vytvořit komplexní obrázek o této problematice.

Bioprodukt je surovina rostlinného či živočišného původu, která je vyprodukována v ekologickém zemědělství. Zároveň se jedná o výchozí surovinu pro biopotraviny. Názvy bývají někdy mylně zaměněny, kdy je bioprodukt nazýván právě biopotravinou.

Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z bioproduktů, které musí nést povinné označení. Vyznačují se znatelně lepší chutí, kvalitou a také životností.

Ekologické zemědělství je způsob produkce, při kterém je kladen důraz na pozitivní vztah k půdě, rostlinám, zvířatům, přírodě a k našim organismům bez používání jakýchkoliv chemických přípravků, umělých hnojiv, postřiků, hormonů a jiných umělých látek.

Několik konkrétních produktů

Za bioprodukty můžeme považovat například zeleninu, ovoce, mléko, vejce, obiloviny či luštěniny a další.

Jablečný sadPro milovníky ovoce jsme připravili speciální článek o jablkách, kde se dozvíte informace, které jste možná ještě nevěděli. 

Příkladem biopotravin může být například jáhelná mouka, rýže, biomaso z chovných zvířat, rostlinné oleje, med, různé (bezlepkové) pečivo, některé polotovary a další.

Mezi bioprodukty patří také stále více oblíbené alternativní přílohy, jako jsou kuskus, jáhly, cizrna či pohanka. Inspiraci pro vaření s těmito produkty získáte v našich článcích, které jsme pro vás připravili:

Kuskus - pánem zdravé výživy

Kuskus

Jáhly a pohanka

jáhly a pohanka

Biopotraviny v Albertu - jak to vidíme my?

Před nedávnem jsme vydali tiskovou zprávu, kde se zmiňujeme o vzrůstu nákupu biopotravin našimi zákazníky a o nejvíce prodávaných biopotravinách. Každým rokem roste zájem zákazníků o biopotraviny o několik desítek procent, s tím souvisí snížení cen a rozšíření bio sortimentu.

Mezi nejprodávanější produkty patří mrkev, cherry rajčata, mléko a vejce, dále následují frankfurtské párky, čokoládové chlebíčky a kokosky, mouka, čočka, pohanka a těstoviny. Nyní se stále více prodávají produkty, které slouží k přípravě dalších pokrmů. Více informací o našem sortimentu najdete pod značkou Albert BIO.

Jak poznám opravdové biopotraviny a bioprodukty?

Existuje spousta výrobků, které se tváří jako biopotraviny, ale přitom s nimi nemají nic společného. Na co si dát pozor, abychom se nestali oběťmi výrobců klamavých produktů?

Klamání zákazníků částečně vyřešil zákon 242/2000 Sb., který určuje označení bioproduktů a biopotravin. Certifikované biopotraviny a bioprodukty musí mít grafické označení BIO (tzv. biozebra), dále nápis „Produkt ekologického zemědělství“ a nakonec identifikační kód kontrolního orgánu KEZ – Kontrola ekologického zemědělství. Bez těchto tří označení se nejedná o biopotravinu/bioprodukt.

Staňte se biokuchaři

Vařte tak trochu jinak. Zdravá výživa a konzumace biopotravin není jenom trend nebo důvod k hubnutí. Pokud chcete být zdraví a cítit se dobře, zkuste do svého jídelníčku zařadit některé z potravin zdravé výživy.

Cizrnové karíPokud jste příznivci orientální kuchyně a nevadí vám občas z jídelníčku vynechat maso, máme pro vás skvělý tip na cizrnové karí s rýží.

Zařaďte do svého bio obědu trochu Itálie v podobě houbového risotta či alternativního jáhelného risotta s pečenou zeleninou, které potěší na duši i v žaludku. Pro další nápad nahlédneme až do severoafrického Maroka na recept na marocký cizrnový salát, kterým pozvednete vaše zahradní posezení s přáteli na opravdový kulinářský zážitek. S další inspirací zůstaneme opět ve světové kuchyni, připravit si můžete i například arabské tabbouleh – bezmasý pokrm, který výborně doplní arabský chléb či cizrnový hummus.

Spoustu jiných receptů zdravé výživy z biopotravin naleznete například ve výše zmiňovaných článcích i tištěných magazínech. Jednou bio, pořád bio.