Bešamel

Na bešamel budete potřebovat máslo, hladkou mouku, mléko, smetanu, muškátový oříšek a sůl a pepř na dochucení. A samozřejmě také rendlík, ve kterém jej připravíte.

Připravte jíšku

V rendlíku nechte rozpustit máslo, a poté přidejte hladkou mouku v poměru 1:1. Míchejte, dokud se ze směsi nevytvoří zlatavá jíška.

Přidejte mléko

Do hotové teplé jíšky přidejte studené mléko. Pokud byste přidali teplé, začala by vám směs hrudkovatět.

Po přidání mléka rendlík zahřívejte a za stálého míchání rozpusťte jíšku v mléce. Míchat můžete raději metličkou, kdyby se přeci jen utvořila nějaká hrudka.

Dotáhněte chuť

Nyní dochuťte bešamel trochou soli a pepře, přidejte i trochu nastrouhaného muškátového oříšku a zjemněte dobrou smetanou. Promíchejte, zlehka přiveďte k varu a máte hotovo.

Koprová omáčka se ztraceným vejcem a vařenými brambory

Na koprovou omáčku budete potřebovat právě připravený bešamel, dále čerstvý kopr, trochu smetany, dvě vejce, ocet (může být vinný), cukr, brambory jako přílohu a sůl s pepřem na dochucení.

Uvařte brambory

Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce se studenou vodou, osolte a vařte doměkka.

Můžete k nim přidat i trochu kmínu.

Připravte koprovku

Do rendlíku nalijte trochu octa, přidejte cukr a zahřejte tak, aby se cukr rozpustil. Poté přilijte zcezený bešamel a promíchejte.

Nasekejte nadrobno čerstvý kopr a přidejte ho k základu. Osolte, opepřete a dolaďte smetanou.

Uvařte vejce

Mezitím si v novém rendlíku přiveďte vodu k varu. Přidejte do ní trochu octa.

Do dvou misek si rozklepněte dvě vejce. V hrnci vytvořte lžící nebo vařečkou vír a vejce opatrně vlijte do hrnce. Vařte na střední teplotu cca 3 minuty.

Uvařená vejce opatrně vyjměte.

Servírujte a podávejte

Na talíř si rozdělte vařené brambory, vedle rozložte ztracená vejce a zalijte vejce koprovou omáčkou.

Křenová omáčka

Na křenovou omáčku budete potřebovat připravený bešamel, nakládaný smetanový křen a sůl s pepřem na dochucení. Případě ještě trochu smetany na zjemnění.

Připravte křenovku

Zahřejte zcezený bešamel, přidejte dle chuti několik lžic nakládaného smetanového křenu a rozmíchejte.

Můžete zjemnit trochou smetany a případně dochuťte solí a pepřem.

Pokud by vám hotová omáčka měla déle stát, rozpusťte na ní kousek másla a potřete sním celý povrch omáčky. Nevytvoří se vám na ní díky tomu škraloup.