Co je to bešamel?

Bešamelová omáčka či zkráceně bešamel (fr. béchamel) je světlá omáčka používaná jako příloha nebo jako základ při přípravě dalších pokrmů.

Bešamel na lasagne

Samotná příprava bešamelu je velmi jednoduchá:

Máslová jíškaNejprve na pánvi necháte rozpustit máslo, které následně zaprášíte hladkou moukou, čímž vytvoříte světlou jíšku.

Základ bešameluPoté přidáte mléko a rozmícháte do hladka. Na závěr dochutíte solí a lehce muškátovým oříškem, s ním ale opatrně, je totiž velmi aromatický.

Pár řádků o původu

Název béchamel jistě napovídá, že tato světlá omáčka pochází z kolébky kulinářského umění - z Francie. Bešamel se údajně v jisté podobě používal již ve 14.stolení v Itálii, avšak první užití tohoto slova se objevilo v roce 1651 ve známé francouzské kuchařce Le Cuisiner Francois, kterou vytvořil Francois Pierre La Varenne, dvorní kuchař Ludvíka XIV. V roce 1914 se objevil recept na bešamel v knize Le Répertoire de la Cuisine napsané Louisem Saulnierem v podobě, v jaké se dnes běžně připravuje.

Pojmenování této světlé omáčky vzniklo na počest markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luis de Béchameil byl mimo jiné také velkým gurmánem. Autorství receptu mu bývá někdy mylně přisuzováno.

Použití bešamelu

Jak už bylo výše naznačeno, bešamel zasáhl do vícera světových kuchyní. Tato světlá omáčka je totiž základem mnoha francouzských, italských nebo i řeckých jídel. Můžete ji využít kromě základu pro přípravu omáček a polévek i jako přílohu k masu nebo zelenině.

Ve Francii se bešamelová omáčka používá mimo jiné při přípravě krémových polévek, například s houbami nebo se zeleninou (mrkev, chřest, dýně, brokolice a další).

V italské kuchyni můžeme najít bešamel jako základ například v receptu na lasagne. V tomto pokrmu je bešamel stěžejní, bez něho bychom totiž opravdové lasagne nepřipravili. Přes pevný základ v podobě tradičních těstovin a bešamelové omáčky mohou mít lasagne podle zbylých surovin mnoho různých podob. Nejtradičnější způsob přípravy lasagní je s boloňskou omáčkou, tedy s rajčatovou omáčkou s ragú z mletého masa. Lasagne lze však připravovat například i se špenátem a kuřecím masem, se zeleninou a podobně. Kromě lasagní se bešamelu užívá i na pizzu ve variantě bez rajčatového suga, například u pizzy čtyř druhů sýra.

Řecká musakaNejznámějším tradičním řeckým pokrmem, kde je bešamel jedním ze základních prvků, je musaka. S trochou fantazie lze musaku přirovnat k italským lasagním. Musaka je totiž rovněž zapékaný produkt, který tvoří jednotlivé vrstvy, v nichž kromě bešamelu figuruje lilek, dále mleté maso, rajčata nebo například i brambory.

Koprová omáčkaDokážete si snad představit tradiční koprovou omáčku bez její smetanové chuti? Pokud nezvolíte přípravu omáčky pomocí velouté, budete potřebovat právě bešamelový základ.